mahlep 50 gram

  • Hızlı Kargo

    Siparişleriniz Hızlıca Kargoya Teslim Edilir
  • Kolay İade

    Rahat alışveriş yapmanızı sağlayan iade politikası
  • Her zaman Güvenilir

    Sadece %100 orijinal ürünler satıyoruz
  • Güvenli Alışveriş

    Verileriniz her zaman korunur

35,00 Kdv Dahil

Favorilere Ekle

4 adet stokta

Stok kodu: BB-48174 Kategoriler: Etiketler: , ,

Açıklama

DOĞAL MAHLEP TÜM HALİNDE VE KENDİMİZ ÖĞÜTEREK TOZ OLARAK SATIŞLARIMIZ MEVCUTTUR.

Kullanıldığı Yerler 

Kurutulan meyveleri baharat (Mahlep) olarak kullanılır. Özellikle hamur işi pastalara kendine has hoş bir koku vermektedir. Meyvelerin içindeki sert kabuklu tohumlar yaygın biçimde baharat olarak kullanıldığı gibi ayrıca kuvvet verici balgam ve idrar söktürücü ilâç ve afrodizyak olarak da değerlendirilir.

Mahlebin Faydaları

İdrar söktürücüdür.
Tonik etkisi vardır.
Afrodiziyak olarak kullanılır.
Astım balgam sökücü olarak kullanılır.
Prostat büyümesinde
Şekeri düşürmede faydalıdır
Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.

Sağlıktaİdrar artırıcımidevi ve kuvvet verici olarak kullanılır.Halk arasında ise şeker hastalığında 1 çay kaşığı öğütülmüş mahlep,1 çay kaşığı toz tarçın, 2 çay kaşığı öğütülmüş çörekotu ve bir kase yoğurt günlük karıştırılıp tok karnına şifa niyetine yenmeye devam edlilirse çok etkili doğal kürdür.Gıdada

Özellikle keklereçöreklere ve kuru pastalara katılır.Likör sanayiinde kullanılır.Mahlep ağacıdal ve kabukları içerdiği kumarin nedeniyle hoş kokuludur.Bu nedenle eskiden mahlep ağacının dallarından tütün içmekte kullanılan çubuklar yapılırmış.Mahlep ayrıca parfümeri sanayiinde deyağı ise boya sanayiinde kullanılır.

Tüm halinde olup çekilip satılmaktadır.

Kökeni ve Yayılışı: Anavatanı, Avrupa ve Batı Asya’dır. Mahlep, Güney Avrupa, Orta Fransa, Güney Almanya, Kuzey Asya, Kafkasya ve Türkistan içlerine kadar uzanan oldukça geniş bir sahada doğal olarak yayılmıştır. Kuzey ve Doğu Anadolu’nun 800-2.000 m. yüksekliklerinden Alp bölgeleri-ne kadar yayılmıştır. Türkiye’nin birçok yerinde doğal olarak rastlanmaktadır. Mahlebin yurdumuzda yetişen 2 önemli tipi vardır.

uhSarı Mahlep: Meyveleri olgunlaşınca kırmızı renk alır. Gövde açık kahve renklidir. Tokat bölgesinde kiraz ve vişneye anaç olarak kullanılan çeşit sarı mahleptir.

Kara Mahlep: Meyveleri olgunlaşınca siyah bir renk alır. Kiraz ve vişne için uygun anaç değildir.

Bitkisel Özellikleri: Yaklaşık olarak 6-10 m. kadar boylanabilen bir ağaçtır. Ana kökler toprağın derinliklerine iner. Gövdesi genellikle diktir. Yapraklar spiral dizilişlidir, dairemsi veya geniş yumurta biçiminde ve 2.5-8.0 cm. x 15-6.0 cm. boyutlarındadır. Yaprak tüysüz, koyu yeşil renkli, yaprak kenarı ince testere dişli ve 3 cm. uzunluğundadır. Çiçekleri hoş kokulu ve beyazdır. 8 mm. çapındadır. Çekirdekli sulu meyve, küresel biçimli ve 6-12 mm. boyunda, önceleri sarı sonra kırmızı ve daha sonra da siyaha dönüşür. Tadı ekşi ve buruktur.

İçerikleri: Mahlep tohumu %27-36 oranında yağ içerir ve cumarin taşır. Mahlep yağı boya sanayinde önemlidir. Bu yağ %35 kadar eleostearin asidi taşır. Bu asidin gliseridi pek az yağda bulunmaktadır. Eleosterain asidinin gliseridini taşıyan yağların filmleri elastikiyet ve suya karşı dayanıklılık bakımından diğer kuruyan yağlardan daha üstündür.

Faydalanma Yönleri: Kurutulmuş mahlep meyveleri balgam söktürmede, böbrek sancılarının giderilmesinde, mide ve bağırsak gazlarının çıkarılmasında kullanılır. Bunun için 15 g. mahlep tohumu dövülerek l’er kaşık bal ile yutulur.
Hazımsızlığı gidermede, idrarın damla damla gelmesini önlemede, kara-ciğer hastalıklarında, cinsel gücü artırmada, nefes darlığı ve astımı olanlar bu sorundan kurtulmada, prostat ve şeker hastalıklarında kullanılır. Kuvvet verici özelliği de vardır.
Bitkinin kabukları Cumarin ihtiva ettiğinden hoş kokuludur. Bu yüzden de eskiden tütün içmekte kullanılan çubuklar bu türden yapılmaktaydı. Bunun yanında mahlep meyveleri krem ve ilaç sanayinde geniş olarak kullanılır. Kurutulup toz haline getirilen meyveleri kurabiyelere, muhallebilere ve tüm hamurlu yiyeceklere koku vermek üzere kullanılmaktadır.
Mahlep ağacının tahtaları sert ve damarlı olduğundan oymacılıkta kullanılır. Kına haline getirilen mahlep tohumları ter kokusunu giderdiğinden vücuda sürülür. Çok az miktarda da kozmetik sanayinde kullanılır.

Dikkat: Cerasus cinsinin çeşitli türlerinin yaprak ve özellikle tohumlarında hidrojen siyanürü bulunur. Kendini acı lezzetiyle hissettiren bu maddenin çok az miktarı solunumu ve sindirimi canlandırır; hatta kanser önleyici etki gösterirken, fazla miktarı nefes alamamayla kendini gösteren zehirlenmeye yol açar?
Mahlep parfümeri endüstrisinde de kullanılır.
Mahlebin çekirdeğinden elde edilen yağ, boya endüstrisinde değerlendirilir.
Ağacın gövdesi ve dalları güçlü, dayanıklı olup, baston benzeri küçük ahşap eşyalar yapımında kullanılır.
Bileşimindeki kumarinden ileri gelen hoş kokusundan dolayı, eskiden sigara-tütün içmeye yarayan çubuklar mahlep dallarından yapılırdı. Hatta Fransa’daki adlarından biri de bundan dolayı “Pipo ağacı”dır.

 

0.0/5
0 yorumları
0
0
0
0
0

Henüz inceleme yok.

Yalnızca bu ürünü satın almış olan ve hesapta oturum açmış müşteriler yorum bırakabilir.

Taksit Seçenekleri